Wandelen in een afwisselend Weserbergland
Rond de mooie oude stad Höxter in het Weserberger Land kunnen lange en afwisselende wandelingen in een aantrekkelijk landschap gemaakt worden.
De goed aangegeven wandelroutes voeren door de schilderachtige rivierdalen van de Weser, Diemel en Nethe, de vruchtbare vlaktes in het zuiden en door het ongerepte landschap van het natuurpark “Eggegebirge-Südlicher Teutoburger Wald”.
De wandelroutes zijn veelal rondtochten zodat de wandelingen daar ook weer eindigen.
Er is een route met 18 trajecten, die helemaal of deels gelopen kunnen worden. De tochten gaan door het noordelijk deel van het Corveyer Land. Een tweede route onderverdeeld in 13 afzonderlijke stukken gaat door het zuidelijk deel.
Wie op de aangewezen plaatsen de nodige stempels haalt en alle 18 of 13 trajecten wandelend heeft afgelegd wordt beloond met een bronzen speldje. Er zijn diverse wandelarrangementen met o.a. wandelingen met gids, weekendwandelingen, wandelen zonder bagage naar steeds weer een andere overnachtingsplaats en wandelingen vol belevenissen in het Eggengebirge, rond om Bad Driburg en dwas door het Corveyer Land.
In de herfst vinden de traditionele Bad Driburger Wandelweken plaats. In deze weken wordt de historische grond in het natuurpark “Eggegebirge – südlicher Teutoburger Wald” ontdekt.
Herinneringen aan vervlogen tijden
De oorsprong van de Saksische en Frankische adel zijn nog overal te vinden in het Eggengebergte en het Wesenburgerland.
Een eeuwenoud bomenbestand, moerassen en imposante rotswanden herbergen mystieke plekken uit de oude tijd. Veel van de heidense overblijfselen zijn door de komst van het christendom verdwenen.
Vooral in de tijd van Karel de Grote is er veel verwoest. Maar de gedenksteen «Kleiner Herrgott» in Willebadessen herinnert nog aan deze tijd evenals de ruïne Inurg en de Karsschanze. Karel de Grote stichtte in 822 het Klooster Corvey.
De bij Höxter gelegen Rijksabdij aan de Weser kreeg een zodanig grote invloed, dat men al snel van het “Rome van het Noorden” sprak. Het klooster gaf grote impulsen aan ontwikkeling, cultuur en wetenschap. Vorsten, dichters en denkers waren regelmatig te gast. De pracht en praal van de voormalige Rijksabdij zijn nog altijd te bewonderen. Vooral de Keizerzaal en de barokke Abdijkerk zijn zeer bezienswaardig.
Het oudste deel van de kerk geldt als het oudst bewaard gebleven bouwwerk ten noorden van de Alpen. Op het kerkhof van de Abdijkerk ligt de dichter van het “Duitslandlied”, Hoffmann von Fallersleben, begraven. Hij werkte als bibliothecaris in Schloss Corvey. De bekende vorstelijke bibliotheek omvat ca. 70.000 banden.
Het Wesenbergland (Höxter) ligt op ca. 340 km afstand van Utrecht en is via Arhem, Oberhausen, Dortmund en Paderborn makkelijk over de autosnelwegen bereikbaar. De streek is mede daardoor een prima reisdoel voor de zomervakantie, maar ook voor een langweekend of een door de weeks uitstapje.