Marling: Rijk aan tradities
De Marlinger dorpsgemeenschap heeft gevoel voor tradities en draagt dat op vele manieren uit.
De bezoekers van Marling krijgen niet alleen inzicht in het dorpsleven van vroeger en nu, maar worden daar ook bij betrokken. De muziekkapel Marling kan bijvoorbeeld terugblikken op een traditie van ruim 150 jaar en wordt bij alle feestelijke gebeurtenissen betrokken en een belangrijk programma-onderdeel voor inwoners en vakantiegangers.
Ook het volksdansen wordt in het dorp volop beoefend. De plaatselijke volksdansgroep, die vooral uit jongen mannen en vrouwen bestaat, werkt altijd mee aan folkloristische evenementen, zoals de traditionele volksmuziekavonden, oogstdankfeest enz.
Het Fronleichnamfeest (Sacrementsdagfeest) is altijd weer een jaarlijks hoogtepunt met o.a. een prachtige processie, waarmee vroomheid en traditie uitgedragen worden. Langs de processieweg worden de huizen versierd en altaren opgesteld. De bevolking is feestelijk gekleed en het kerkkoor en muziekkapellen begeleiden de stoet.
Een belangrijke dag is ook jaarlijks de derde zondag na Pinksteren. Dan wordt de op 1 juni 1796 in Bozen opgestelde “Herz-Jesu-Gelöbnis” herdacht. De herdenking van deze heel Tirol omvattende religieuze ondersteuning van de landsverdediging is een oud Tiroler gebruik, waarbij op de bergtoppen grote vuren ontstoken worden.
#TOERTIP
Wil je meer ontdekken over het dorp Marling en wat je in de omgeving kunt doen? Lees dan deze tip. Je kunt ook onze tips over wandelen bij Marling lezen.
Kinderen worden niet vergeten
Als je met kinderen naar Marling gaat bof je omdat ervoor kinderen veel wordt georganiseerd:
- Er wordt o.a. veel aandacht besteed aan het ontdekken van bos en natuur.
- Maak ontdekkingstochten met gids, kinderwandelingen enz.
- Beleeg spannende sprookjes- en sagewandelingen.
- April is de maand van het Kindervoorjaarsfestival.
- September is er in Marling het Kinderherfstfestival.
Ook zijn er familiewandelingen met gids en georganiseerde en begeleide kindermiddagen op de mooie, goed geëquipeerde kinderspeelplaats in het centrum van het dorp.
Feesten rond appel- en wijnoogst en… Törggelen
Ook de oogstfeesten nemen een belangrijke plaats in Marling in.
Zoals de appeloogst in september en oktober, maar vooral ook de wijnoogst tussen eind september en eind oktober. Deze “Weinlese” gaat gepaard met veel feesten en oude gebruiken.
Elk jaar wordt in Meran het derde weekend van oktober het grote Druivenfeest gehouden. Concerten en prachtige praalwagens vormen het hoogtepunt in de herfstvakantie.
De dorpelingen van Marling nemen uiteraard aan dit feest deel met meestal één der mooiste praalwagens, “de Marlinger Apfelkrone“. De wagen is opgebouwd met ontelbare appels en anjers.
Dagenlang wordt in het dorp aan het bouwen van de wagen gewerkt. Na de optocht in Meran is hij nog enkele dagen op het kerkplein van Marling te bewonderen.
De oogsttijd wordt op de laatste zondag van oktober afgesloten met het Oogstdankfeest. Boeren, handwerkers, kooplieden, herbergiers, kortom alle burgers storten zich in het feestgewoel.
In processie gaat het naar de kerk voor een gemeenschappelijke dankdienst. Waarna uiteraard het feest overal in het dorp verder gevierd wordt met wijn en culinaire lekkernijen.
Een eeuwenoude traditie in de herfst is ook het Törggelen.
Bij dit samenzijn in de herfst wordt de nieuwe wijn geproefd, waarbij kastanjes, spek en allerlei lokale lekkernijen op tafel komen. Tegenwoordig hoort dit oude gebruik echter ook het hele jaar door tot het culinaire aanbod van Marling.
#TOERTIP
Wie geïnteresseerd is in het wel en wee van land en mensen wil leren kennen kan het Marlinger Dorfbuch aanschaffen. Het is tegen betaling bij het toeristenbureau verkrijgbaar. Met de kronieken van de muziekkapel èn de vrijwillige brandweer samen wordt een goed beeld gegegeven van het leven door de eeuwen heen.