Schwäbisch Hall Prachtig landschap richting het zuiden
Wie op weg naar het zuiden over de Duitse Autobahn raast, heeft meestal geen idee van de prachtige landschappen die langs de snelweg liggen. Slechts enkele kilometers achter Heilbronn in het noordoosten van Baden-Württemberg duikt de A 6 het lieflijke Hohenloher Land in met zijn romantische rivierdalen, talloze burchten en sloten en prachtige kleine stadjes.
Wandelaars en fietsers vinden hier alles wat ze zoeken evenals fijnproevers, kunst- en cultuurliefhebbers. Het unieke karakter en landschap van het voormalige vorstendom Hohenlohe en het gebied van de vroegere rijksstad Hall zijn tot op heden bewaard gebleven.
Wijngaarden op steile hellingen, diep ingesleten kalkdalen van de riviertjes Kocher en Jagst, uitgestrekte boomgaarden en vele oude, dikwijls nog ommuurde residentiestadjes met prachtige vakwerkhuizen liggen hier op korte afstand van de autosnelweg.
In Hohenlohe en Schwäbisch Hall staan vele burchten en kastelen met waardevolle verzamelingen. Deze kunsthistorische belangrijke adellijke woonsteden getuigen van het rijke verleden van deze Zuidduitse streek. Ze herbergen vaak interessante musea.
Actief bij Schwäbisch Hall
1 Ontdek de Schwäbische Straßen
2 Wandelen
3 Fietsen
Vergezicht Hohenloher Ebene
Een prachtig vergezicht op de vruchtbare Hohenloher Ebene wordt geboden van het uitkijkpunt bij het Schloss Waldenburg. Het land lijkt zich naar het noorden en oosten schijnbaar vlak uit te strekken. Het is doorsneden met zulke smalle dalen, dat deze van boven af nauwelijks te zien zijn.
Naar het westen rijgen zich wijnhellingen tot de horizon aaneen. Slechts enkele kilometers verder ligt het voormalige residentiestadje Neuenstein van de graven van Hohenlohe met het klimop omrankte waterslot. Hier krijgen de bezoekers tijdens de rondleidingen een inzicht in de levensstijl van de vroegere adel.
Een deel van het kasteel is overigens niet toegankelijk. Dit wordt nog altijd bewoond door de adellijke familie. Er zijn overigens in Hohenlohe veel meer kastelen en burchten die nog door families met blauw bloed bewoond worden.
Bijzondere bekoring
Een bijzondere bekoring gaat niet alleen uit van de talloze burchten, kastelen, kloosters en kerken, maar ook van de kleine residentiestadjes en de trotse zoutziederstad Schwäbisch Hall. Er moet voldoende tijd worden uitgetrokken voor een wandeling door de smalle winkelstraatjes van deze oude rijksstad.
Goede kroegjes en winkels zijn er volop. Het stedenbouwkundige hoogtepunt is de Marktplatz. Van de fijnbesnaarde barokgevel van het oude raadhuis leiden de 54 treden van de beroemde buitentrap naar de imposante hallenkerk St. Michael.
Tijdens de festivaltijd tussen juni en augustus verandert het hele marktplein in een groot openluchttheater. De trap is het toneel, de mliggende vakwerkhuizen en de bronnen worden decor. Een spannend contrast vormt de nieuwe kunsthal Würth, waarin eersteklas werk van hedendaagse kunstenaars te bewonderen is.
Culinaire genoegens
In het Hohenloher Land nodigen mooie plekjes langs de oevers van de kleine riviertjes Kocher en Jagst na iedere bocht uit voor een rust- en lunchpauze. De witte topwijnen die overal in deze streek genoten kunnen worden komen van de eigen wijngaarden.
De eet- en drinkcultuur staat hier hoog aangeschreven! Op culinair gebied presenteert Hohenlohe zich alles behalve provinciaal: de kritische testers van grote gourmetbijbels als Michelin, Varta of Feinschmecker hebben meer dan een dozijn gastronomische bedrijven in dit overzichtelijke landschap onderscheiden.
De reis naar Schwäbisch Hall
De afstand Utrecht – Hohenlohe-Schwäbisch Hall bedraagt ca 574 km. Met de auto rijd je via Arnhem, Keulen, Wiesbaden, Manheim naar Hohenlohe-Schwäbisch Hall.