Een fietsvakantie is altijd ontspannend. De inspanning van het trappen brengt je op de mooiste plekjes!
Fietsvakanties in Europa voor jong en oud!
Toer.info heeft ook voor fietsers leuke tips voor mooie fietsvakanties in Europa.
De fietsvakantie wordt steeds populairder en dat is niet zo verwonderlijk. Fietsen in de natuur is gewoon lekker en het is gezond. Op de fiets ontdek je veel meer van je vakantieomgeving.
Gelukkig word er ook in steeds meer landen mooie fietspaden aangelegd waardoor fietsen in het buitenland nog leuker wordt. Mooie voorbeelden zijn Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk èn Zwitserland waar de laatste jaren veel is geïnvesteerd in mooi fietspaden en nieuwe fietsroutes.
Voor mensen die terugschrikken van een fietsvakantie in de bergen zijn er inmiddels ook fraaie alternatieven.
Fietsen rond een bergmeer of van dal tot dal hoeft niet inspannender te zijn dan een ritje op de Veluwe, de Nederlandse duinen of de Limburgse heuvels. Je kunt ook mee met speciale fietsreizen en tegenwoordig zijn er zelfs speciale fietscruises waarbij je een riviertrip combineert met een fietsvakantie!
fietsvakanties in Europa zijn er voor iedereen en van jong tot oud!
#TOERTIP
Een geslaagde fietsvakantie begint met een goede voorbereiding. Lees meer
Eye4Cycling is een goede optie voor een leuke fietsvakantie door Europa! Bekijk ook eens deze leuke tips voor een fietsvakantie Nederland!
Tips voor fietsvakanties in Europa, ook voor gezinnen
Duitsland
In Duitsland zijn inmiddels meer dan 150 prachtige langere fietsroutes en lokaal komen er ook steeds meer bij. Duitsland is dan ook vanuit Nederland een ideaal fietsland om er met de eigen fiets op uit te gaan.
In Duitsland kun je ook meerdaagse tochten maken en profiteren van Bett & Bike waar je bij fietsvriendelijke accommodaties kun overnachten.
Frankrijk
Frankrijk is natuurlijk met zijn Tour de France een fietsland bij uitstek. Maar de recreatieve fietser heeft lang moeten wachten op aantrekkelijke fietsroutes en fietspaden. Daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen.
In de meeste Franse regio’s kun je prachtige fietstochten maken. Zo is in 2012 La Loire à Vélo voltooid met ruim 800 km fietsroute, grotendeels autovrij, langs de Loire tot aan Nantes.
Ook de jaagpaden langs de kanalen in Frankrijk zijn ideaal om te fietsen en het Canal du Midi staat garant voor prachtige tochten in de schaduw vanoude platanen. Langs de Atlantische kust liggen ook fraaie mogelijkheden om te fietsen (Vendee, Charente, Gironde en Les Landes).
Verder is Frankrijk natuurlijk een uitdagend fietsland voor wielrenners. De van de Tour de France bekende cols in de Alpen en Pyreneeën zijn trekpleisters voor geoefende fietsers. Vooral de Mont-Ventoux en Alpe d’Huez zijn populaire bestemmingen voor een fietsvakantie met een uitdaging.
Italië
Italië is er vooral voor de geoefende fietser. Wil je vlak fietsen in Italië? Langs de meren in de Povlakte prima kun fietsen op redelijk vlakke parcoursen.
Ook Toscane en Umbrië zijn de moeite waard maar het is heuvelachtig en de wegen zijn behoorlijk recht waardoor je meer stijgt en daalt. De bergen zijn er vooral voor de klimgeiten terwijl de kustgebieden wel meer mogelijkheden hebben.
Overigens is Italië niet een echt fietsland en op de wegen is het vaak druk en soms voor fietsers levensgevaarlijk.
Oostenrijk
Oostenrijk ontwikkelt zich in het voorjaar en de zomer steeds meer tot een fietsparadijs.
Hoewel je bij Oostenrijk natuurlijk direct aan bergen denkt, zijn er ook talloze mogelijkheden om geen bergetappes te rijden. Er zijn veel afwisselende fietsroutes die ook voor het hele gezin leuk zijn. Je kunt er ook op steeds meer plaatsen een e-Bike huren voor wat extra hulp tijdens het bergop fietsen.
Bij de Bodensee liggen ca 150 km op je te wachten. Je kunt er langs fietsen en in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland komen. Je kunt ook de Donau stroomafwaarts volgen over een traject dat ook geschikt is voor kids van ca 9 jaar en ouder. Maar er zijn nog talloze andere mogelijkheden van een eenvoudig en vlak tot zwaar, bergop en meerdere dagen.
Zwitserland
De Zwitsers hebben de afgelopen jaren veel gedaan om het fietsen te stimuleren.
Er zijn inmiddels 9 landelijke routes, 63 regionale fietsroutes en nog eens 59 lokale routes om lekker te fietsen. Je kunt de routes aan elkaar koppelen en dus ook je eigen meerdaagse tochten samenstellen.
Fietsen in Zwitserland moeilijk? Je fietst in bergachtig gebied dus zul je moeten klimmen. Maar met een goede fiets en de juiste versnelling kun je ook bergop als je een in Nederland geoefende fietser bent. Een klein verzet en soepel doortrappen zorgt er voor dat je langzaam maar zeker toch boven komt.
Maar ook voor families zijn er geschikte routes. Deze lopen meestal door een dal of langs een rivier of meer waardoor het over het algemeen vlak is. Fietsend ontdek je wel de pracht van dit land.
TIPS FIETSEN ZWITSERLAND
Handig & verstandig: tips voor een geslaagde fietsvakantie
Zorg voor voldoende conditie dan zal een fietsvakantie weinig problemen opleveren. Bouw de conditie op door te beginnen met tochten van 20 tot 25 km en breidt dit langzaam uit tot je 1 of 2 keer per week 40 tot 50 km fietst.
Bereid je goed voor en zorg dat je over goede kaarten beschikt. Koop deze ruim voor vertrek. Heb je een GPS? Bedenk dan dat deze handig is maar zeker niet zaligmakend. Vertrouw op je eigen inzicht en een kaart in combinatie met een GPS of navigatiesysteem.
Zorg dat je genoeg reservemateriaal bij je hebt. Een extra band en remkabel kan geen kwaad. Dan kun je namelijk ook een probleem oplossen als je ver van een dorp bent of na sluitingstijd
pech krijgt. In dit kader spreekt het natuurlijk voor zich dat je kleine reparaties snel zelf kunt verrichten en je wat gereedschap bij je hebt.
Houdt je bepakking binnen de perken. Alles wat overbodig is kun je beter thuis laten om je gewicht zo laag mogelijk te houden.
Fietsen is gezond maar zorg ook goed voor jezelf. Op tijd eten en drinken is van groot belang om de energie die je verbruikt aan te kunnen vullen.
Meer tips? “Google” maar eens op tips fietsvakantie en je wordt bedolven met nuttige tips.
Onze fototip. Natuurlijk wil je onderweg mooie foto’s maken. Met een compacte camera met een zoomlens kun je de mooiste foto’s maken. Tegenwoordig zijn die zo klein dat ze makkelijk in je broek, of jaszak passen en ze wegen bijna niets